Skip to main content

Προβολή Κινηματογραφικής Ταινίας:”Μία Μέρα στη Σαγκάη” με Πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Μοθωναίο (Class of ’01)

Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στο πλαίσιο του μήνα Επαγγελματικής Ενημέρωσης, του Προγράμματος «Στάση Ζωής» στον άξονα του Πολιτισμού, αλλά και στις δράσεις συνεργασίας Ελληνο-κινεζικού Πολιτισμού, προβλήθηκε για τους μαθητές Β’&Γ’ Λυκείου και ΙΒ1 & ΙΒ2 η ταινία «Μια μέρα στη Σαγκάη» στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο απόφοιτός μας Δημήτρης Μοθωναίος.

Στην προβολή παραβρέθηκε και προλόγισε ο δημιουργός της (σκηνοθέτης – σεναριογράφος) Βασίλης Ξηρός, Διπλωματικός Ακόλουθος του Υπουργείου Πολιτισμού,  με τον οποίο μετά την ολοκλήρωση της προβολής έγινε συζήτηση με τους μαθητές.

Η Ταινία πραγματεύεται τον έρωτα μιας Κινέζας και ενός Έλληνα και αγγίζει θέματα όπως η διαπολιτισμικότητα και η συγχώρεση.

Το θέμα κάτω από το οποίο προβλήθηκε η ταινία είναι «Γέφυρες Πολιτισμού – Γέφυρες Αγάπης»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς, στην αίθουσα «Φ. Ι. Δούκας» η εκδήλωση με τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμού – Γέφυρες αγάπης». Στην εκδήλωση προβλήθηκε, σε μαθητές Β’ – Γ’ Λυκείου, ΙΒ1 – ΙΒ2 αλλά και κινέζους μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο του σχολείου μας, η κινηματογραφική ταινία «Μια μέρα στη Σαγκάη» του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βασίλη Ξηρού. Την προβολή προλόγησαν ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, κ. Αντώνης Ψύρης, αλλά και ο ίδιος ο δημιουργός της, διπλωμάτης του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βασίλης Ξηρός. Καλεσμένοι επίσης ήταν o κ. Richard L. Jackson, πρώην Αμερικάνος διπλωμάτης και Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και ο κ. Richard R. Jackson, επιχειρηματίας. Ιδιαίτερη συγκυρία για το σχολείο μας ήταν ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα Δημήτρης Μοθωναίος.

Στο τέλος της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μηνύματα της ταινίας αλλά και την πολιτιστική ανταλλαγή του Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού. Μέσα από τη συζήτηση ανέκυψαν οι διαχρονικές έννοιες του ρομαντισμού, των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και των κοινών πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στους νέους διαφορετικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Ήταν ένα όμορφο κινηματογραφικό διάλειμμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Στάση Ζωής» των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, στον άξονα του Πολιτισμού, αλλά και στις δράσεις συνεργασίας Ελληνο-κινεζικού Πολιτισμού, που έχουν ξεκινήσει στο σχολείο μας από την προηγούμενη σχολική χρονιά.