Skip to main content

Πολιτική κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με Πιστοποίηση για τα Εκπαιδευτήρια Δούκα

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα παρακολουθούν στενά τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει σε αυξητική τάση των περιστατικών βίας και εκφοβισμού και επιδεικνύουν μηδενική ανοχή στα φαινόμενα αυτά. Στόχος είναι όλοι οι μαθητές να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση μέσα σ’ ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, έχουν εκπονήσει μία «Πολιτική Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας και Σχολικού Εκφοβισμού», υπό την ευθύνη του Τμήματος Ψυχοπαιδαγωγών.

Η Πολιτική αυτή αποτελεί δέσμευση συμμόρφωσης για όλους. Δημιουργήθηκε σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενδοσχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό, στηρίζεται στο πρότυπο αντιμετώπισης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Antibullying και έχει λάβει Πιστοποίηση από Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχων και Πιστοποιήσεων.

Στην Έκθεση Αξιολόγησης της Πολιτικής αυτής, που συντάχθηκε πρόσφατα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η απόλυτη δέσμευση της Διεύθυνσης του Σχολείου για την πιστή εφαρμογή της Πολιτικής καθώς και η μακρόχρονη εμπειρία του Τμήματος Ψυχοπαιδαγωγών σε θέματα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Σημαντικές και καινοτόμες κρίθηκαν οι δράσεις τόσο για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού που διοργανώθηκαν στο Σχολείο όσο και για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος πρόληψης του φαινομένου στους κόλπους της σχολικής κοινότητας.

Παράλληλα, ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα σχετικά ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν στους μαθητές αλλά και ο παιδαγωγικός τρόπος διαχείρισης των παραβατικών συμβάντων από τους εκπαιδευτικούς και τις Ψυχολόγους.

Τέλος, η Έκθεση Αξιολόγησης περιγράφει με θετικά σχόλια το σαφές όραμα και μήνυμα της Πολιτικής αυτής καθώς και τον τρόπο που αυτή διαχέεται οριζόντια σε όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, γονείς, εξωτερικούς συνεργάτες και επισκέπτες του Σχολείου.

Πηγή: www.doukas.edu.gr